No items found.
27.2.2017

La Moderne speelt de nostalgiekaart met zijn speelgoedverkoop 'Toys & Collector'

Voor de liefhebbers van een romantische maar toch strakke stijl die doet denken aan de Belle Époque, heeft Emaillerie Belge onlangs met Marie Emilie Geerinckx de handen in elkaar geslagen om tot een moderne vertaling te komen van de klassieke Art Nouveau stijl.

La Moderne speelt de nostalgiekaart met zijn speelgoedverkoop op 23 februari, de dag na de gebruikelijke gecatalogiseerde maandelijkse bijeenkomst. De mogelijkheid om een ​​traantje te laten of uw madeleine te bemachtigen tussen de 450 stuks met een prijs variërend van honderd euro tot enkele duizenden euro's. Märklin-liefhebbers, liefhebbers van oude poppen of knuffels, verzamelaars van geëmailleerde plaquettes van weleer – maar ook uit de 21e eeuw –, verzamelaars van speelgoedsoldaatjes of miniatuurautootjes, jullie tijd is gekomen!

En je hoeft niet per se uit de vorige eeuw te komen om het te kunnen waarderen; sommige stukken hebben een groot decoratief potentieel, andere hebben historische en documentaire waarde, weer andere zullen je eerder doen glimlachen zoals deze zeldzame autokentekenplaten van vóór de Eerste Wereldoorlog met een zeer verouderde uitstraling (lot 4348, schatting 250 -300 euro voor drie geëmailleerde platen uit Henegouwen).

Lemon Spa of Elixir d'Anvers?

Oude geëmailleerde borden nemen een speciale plaats in in de veiling, waarin ook enkele recente exemplaren zijn opgenomen, zoals dit bord voor Eau de Villée, gepubliceerd in 2004 ter gelegenheid van de officiële inhuldiging van de installaties van de distilleerderij van Biercée (lot 4311, schatting 500-700 euro) of die van de “Chocolaterie de Monaco”, uitgegeven in enkele exemplaren begin jaren 2000 (lot 4316, schatting 2-300 euro). Het ultieme blijft deze oude plaquettes ter ere van merken die grotendeels verdwenen zijn of met bijzonder succesvolle graphics. Zoals de zeer fraaie “Spa Citron” van Géo Vermeire uit 1936, een vlaggenschip van het Belgische geëmailleerde bord, zeer gezocht en afwezig in vele collecties (lot 4365, schatting 10-12.000 euro) of het zeer zeldzame bord uit de Belgische emailleerfabriek uit 1955 het verwelkomen van “Shell” aan twee jonge bromfietsers, waarvan 5 bekende exemplaren bewaard zijn gebleven (kavel 4364, zelfde schatting als de vorige, met dit verschil dat deze geheel nieuw is).

Let op de talrijke borden voor tabak en tabaksfabrikanten, bieren en andere dranken (zoals de Elixir d'Anvers, een zeldzaam bord uit 1920 wordt verwacht rond de 10-15.000 euro). Let ook op een plaquette uit die periode en in de koloniale sfeer die de kolonialen opdraagt ​​Congolese producten te consumeren (in dit geval suiker, lot 4323, geschat op 1.300-1.500 euro). Ook vinden we een zeldzame plaquette voor Liebig's Oxo uit 1910 (kavel 4326, schatting 4-6.000 euro). Het exemplaar waarvoor het hoogste bedrag wordt verwacht, is een mooi Nederlands bord gemaakt voor de Duitse markt met de afbeelding van het Belgische lijnschip “Gelria”, dat mensen uitnodigt om naar Zuid-Amerika te gaan (rond 1920, lot 4376, schatting 13-15.000 euro).

Treinen, soldaten en poppen

Liefhebbers van elektrische treinen en “Marklin” zeldzaamheden zullen zich vooral deze zeer mooie set van onderdelen op schaal 0 uit 1935 herinneren, in praktisch nieuwstaat, sommige in originele doos, waaronder een uitzonderlijke stoomlocomotief en zijn grijze tender (lot 4263 , schatting 3-5.000 euro) of deze 30 cm restauratiewagen, uit dezelfde periode, bijna nieuw en zeer representatief voor de zeer hoge kwaliteit van dit speelgoed uit een verstreken tijd (lot 4256, schatting 800 tot 1.000 euro).

Dinky Toys en miniatuurauto's zijn er ook, evenals Japans blikken speelgoed uit de jaren 50. Zo kunnen we een van dit nieuwe Japanse speelgoed ontdekken, in de originele doos, een uiterst zeldzame "Space Patrol Car" (lot 4171, schatting 1). -1.500 euro). Ook de miniatuursoldaatjes zijn talrijk, in zeer goede staat en soms onmogelijk te vinden (zoals deze Elastolin set uit het “Indian Village” aangeboden voor 6-800 euro, lot 4111). Knuffels van Steiff en oude poppen maken dit originele aanbod compleet, dat jonge en/of oudere kinderen altijd aanspreekt.

oorspronkelijk artikel: Le Soir - door LAURE EGGERICX

Terug naar blog overzicht