Met ons team van een 10-tal werknemers zitten we op de eerste rij bij de creatie van publiciteit- en signalisatieborden, kunstwerken, collectibles, meubelstukken etc. Als emailleurs genieten we elke dag van dat privilege, het is dé drijfveer om ons metier met de grootste passie uit te voeren en ons steentje bij te dragen aan een duurzame maatschappij.
In 1921 beginnen twee vrienden, Van Cotthem en Leclercq, een emaillerie-atelier. Twee jaar later, op 16 november 1923, wordt Emaillerie Belge officieel opgericht in Molenbeek. Het bedrijf richt zich aanvankelijk op de productie van huishoudelijke goederen, maar breidt dat aanbod al snel uit met signalisatie en publiciteit. Binnen zeven jaar groeit het team uit tot maar liefst 138 medewerkers.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog krijgt de emaille industrie het zwaar te verduren. De fabriek in Molenbeek wordt gedeeltelijk gebombardeerd, en door de schaarste aan staal staat de productie vrijwel stil.
In 1957 voert de overheid een wet in die belastingen heft op reclame langs de openbare weg, wat leidt tot een afname van de vraag naar geëmailleerde reclameborden. De opkomst van goedkopere alternatieven, zoals PVC, lakwerk op aluminium en blik, en neonverlichting, zorgt voor een moeilijke periode voor de emaillerieën. Veel fabrikanten moeten hun deuren sluiten. Emaillerie Belge weet echter het hoofd boven water te houden door enkele kleinere concurrenten over te nemen en ook zelf alternatieve materialen aan te bieden.
In 1983 vinden de eerste producties van Hergé's Tintin plaats, maar het is wachten tot 1986 tot de verkoop ervan van de grond komt. Vanaf dan en tot op vandaag behoren ze tot de meest gegeerde emailleborden.
Begin jaren 90 voert Emaillerie Belge een heroriëntatie door en keert het terug naar de roots: de nichemarkt van het emailleren. De focus op handwerk en topkwaliteit worden opnieuw een absolute prioriteit en dankzij de grote kennis van de industrie en het ambacht slaagt het bedrijf erin om al die jaren open te blijven.
In 2016, op het moment dat Emaillerie Belge op het punt staat om de boeken neer te leggen, wordt het bedrijf overgenomen door een jonge ondernemer, Vincent Vanden Borre. Ondanks grote uitdagingen, zoals zware schulden en een gedwongen verhuizing, slaagt hij erin het bedrijf nieuw leven in te blazen door op zoek te gaan naar nieuwe markten en toepassingen.
Het aanboren van nieuwe markten zoals architectuur, design en kunst doet Emaillerie Belge heropleven en vanaf 2018 groeit het bedrijf opnieuw. Ook de traditionele markten zoals publiciteit, signalisatie en stripverhalen kennen een revival en het bedrijf verhuist van Molenbeek naar een nieuwe locatie in Vorst (Brussel). Een unieke showroom en authentieke werkplaats, versierd met meer dan 500 panelen uit de privécollectie, verbeteren het productieproces. Investeringen in nieuwe ovens en infrastructuur vergroten de productiemogelijkheden.
In 2023 viert Emaillerie Belge met trots haar 100-jarig bestaan. Het team telt terug een 10-tal medewerkers en het bedrijf blijft trouw aan zijn roots, met een sterke focus op kwaliteit en duurzaamheid in het emailleren van staal, klaar voor de toekomst.
We zijn steeds op zoek naar mensen die onze passie en toewijding willen delen, en samen meesterwerken willen maken die decennialang bewonderd en gekoesterd worden. Laat het ons weten!